Dünya

İyi ki varsın Ayşegül ABACI

Yazar

on

Geçmiş tarihinde sayısız medeniyetlerin izlerini 4000 yıllık beşeriyete sığdırmış ,M.Ö 400 yıllarında Antakya ismi ile kurulmuş, Roma ,Bizans, Osmanlı gibi sayısız devletlerin egemenliğinde kalmış ,tarihi boyunca çeşitli inançlara sahip pek çok millete ev sahipliği yapan yerleşkesinde , çok sayıda şair, bilim adamı ve sanatçı yetişmiş, zaman içinde zengin bir kültür birikimi meydana gelmiş, Denizin mavisi ile Akdeniz’in güzelliklerini içerisinde yaşatan , yeşili ve doğasıyla, yaz turizminin Arsuz ve Samandağ sahilleriyle, koylarıyla ve plajlarıyla her yıl yerli ve yabancı turistlerinin akınına uğrayan yapısı ,sanayi , endüstri ve tarım ile de yarımadanın adeta incisi konumunda Liman şehri HATAY

Yazı Dizimde Hatay Yayladağı n geniş bitki örtüsü ormanlarının içerisinde ,5 kız çocuklu bir ailenin mütevazi yaşam tarzı ile doğup büyüyen , azmi ve kararlılığı ile yaşamında adeta ilkler ile tanışıp , Kadın Girişimciler tarafından Ödüle layık görülmüş bir isimden yani Ayşegül ABACI dan bahsedeceğiz.

Ayşegül ABACI ,Hatay / Yayladağı’nda dünyaya geldi. Çocukluğu ailenin geçim kaynağı tarım olan bölgede sıkıntılı süreçlerle geçti. Eğitim ile ilgili ilkokul yılarından başlayan süreçte, Konya Selçuk Üniversitesi Adalet Bölümünde Ön Lisans eğitimini tamamladı.

Eğitim ve kariyer alanında bir yandan da Anadolu Üniversitesi Maliye bölümünü okuyarak lisans eğitimi tamamladı. . Bundan sonraki aşamada eğitim olarak kendi işi ile ilgili bölümlerde kendimi geliştirmek istiyordu. Aile içerisinde en çok örnek aldığı girişimci babası oldu. Defne yaprağının ana vatanı Hatay başta olmak üzere Ülkemizin her yerinde bu ürünün tanıtımına katkıda bulunmak amacı ile çalışmalarına devam ediyor.

Defne Yaprağı kozmetik, temizlik ve bir çok alanda ham madde olarak kullanılıyor. Aileme ait olan TAŞKIRAN DEFNE kurutma tesisinde ticari anlamda tüm bilgi ve birikimi edindim. Babamın küçük işletmesi yörede yani Yayladağı’nda bir çok insanımıza istihdam kaynağı ve destek oluşturuyor. Bu bizim açımızdan son derece önemli bir algı. Diyor.

Hatay İli ve özelikle Yayladağ yöresinde Defne Yaprağı son derece önemli … Yörede “Defne Sabunu ,Defne Yağı “ ve bir çok alanda İşletmeler mevcut. Ayşegül Abacı ; 2017 yılında defne dallarından yakıt üretimi yapmak amacıyla DEFNE PELET isimli işletmeleri ile bu ilklerin arasında yer alıyor. Bu işletmenin kurulumunda özellikle kendisinin payı oldukça fazla ,araştırmaları sonrasında Defne Pelet yakıtının varlığını keşfederek ,Defne dal atıklarının geri dönüşüm anlamında kullandırılması için DEFNE-PELET isimli işletmenin önemi de bir hayli büyük.

Ürünün ,dünyadaki ismi Pelet Yakıtı. Ham madde olarak defne ağacından üretim yaptıkları için firma ismini de “DEFNE PELET” koymuşlar.

Ormanda atık durumda olan maddeler toplanıp , kırıcı makinalara verip talaş haline getirip elekten geçiriliyor. Elenmiş ve talaş haline gelmiş defne dallarını belli bir sıcaklıkta talaş kurutma fırınına vererek nemi alınıyor. Nemi alınmış ürün daha sonra baskılama makinasına verilerek, pelet üretimi gerçekleşmiş oluyor.

Bu ürün aynı zamanda Yenilenebilir bir enerji olan Biokütle Enerjisi .Doğa ile çevre dostu olması nedeni ile tüketildiği zaman çok düşük derecede bir co2 salınımı oluyor ve bu kömüre oranla yok denebilecek derecede az miktarda doğa dostu . Pelet yakıtı doğalgaz konforunda sağlıklı bir şekilde tüketilen bir yakıt cinsi.

Ayşegül Abacı için Kadın Girişimci olmak son derece önemli. KAGİDER –Türkiye Kadın Girişimciler Derneği ile olan bağları son derece iyi olmakla birlikte bir çok ödülle de tanışma imkanı bulmuş .

2018 yılında KAGİDER in düzenlemiş olduğu “ PROJE 15 KADIN GİRİŞİMCİ GELİŞTİRME PROGRAMINA “ katılarak ödül aldı.

2019 yılında üretim kapasitesinin artırılması amacı ile “ odun peleti” konusunda entegre bir tesis kurmak amacıyla daha profesyonel makineler yapan bir firma ile sözleşme imzaladı.

2019 yılında, evcil hayvan (kedi, kuş, hamster vb) için Kedi Kumu üretmek için DEFNE DAL ATIKLARI ile hiçbir kimyasal bileşen kullanmadan tamamen doğal ortamda kedi kumu üretimi yapan ilk firma olmak istiyorlar.

04.11.2020 yılında Finlandiya ya DEFNE PELET markası ile pelet yakıtı gönderi yaparak ilk İHRACATI gerçekleştirdi.

2020 yılında düzenlenen ‘Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’ ödülüne Ayşegül Abacı, Defne Pelet girişimiyle layık görülürken, Kadın girişimci ekosisteminin gelişmesi adına bir başarıya daha imza atmıştır.
DEFNE –PELET isminin marka tescili tamamlanmıştır. Daphnecatlitter kedi kumu marka tescili tamamlanmıştır ve bunu türkiyede ilk yapan firma olduğu için patent buluş hakkı Defne Pelet firmasına aittir. Daphnecatlitter Defne Peletin bir alt markası olarak piyasa sürülmeye hazırlanmaktadır.

“Cefa çekilmeden elde edilen başarı başarı değildir.” Diyen Ayşegül ABACI ,
En büyük hayalinin ; Defne Pelet’in Türkiye’de bir marka olması ve ürünlerinin uluslararası pazarda yer alması olduğu ifade ediyor.

Ayşegül Abacı gibi kadın değerlerimizin , çalışma hayatında var olmalarının, toplumumuzda sanayi, endüstri ve Bilişimde gelişmenin olmazsa olmazı olduğunun altını çiziyoruz.
Kadınların iş gücüne katılımı, kendi sosyo-ekonomik durumlarını, ailelerini ve çevrelerini geliştirecek ve tüm toplumda etki yaratacak önemli bir değişim ve gelişimin öncüsü olacağın bilincini savunuyoruz. Türkiye’de kadın istihdamının dilimde iş gücüne katılım oranın, kadınların hak ettikleri seviyede olmadıklarını, kadınların iş gücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılmasının gerekliliğini ifade ediyoruz.

Ülkesine olan sevdası , doğup büyüdüğü ve istihdam kaynaklarını seferber ettiği Hatay’ a olan vefası, bir kadın girişimcinin sahip olduğu vizyonu ve iş tecrübesi, başarılarına gıpta ve hayranlıkla baktığımız bir iş kadını olmasının yanı sıra, gücünün farkına vardığı andan itibaren hep yapıcı, pozitif yaklaşımı ile her daim etrafına yaymaya çalıştığı bilgi ve deneyimleri noktasında .

İyi ki varsın Ayşegül ABACI diyorum .

Levent KANDEMİR

Haberler

Exit mobile version